Hyvin istuvat ja turvalliset jääkiekkovarusteet

Hyvin istuvat ja turvalliset jääkiekkovarusteet

Jääkiekko on kontaktipeli, jossa kivuliaita iskuja voivat aiheuttaa monet eri elementit. Nuorimpien junioreiden varusteiden valinnassa on suuret panokset pelissä. Mikäli halutaan olla herättämättä "kiekkopelkoa", kun iskuja väistämättä tulee eteen, kannattaa ottaa huomioon oikeanlainen varustus. Turvallisuus kuitenkin ennen kaikkea. Haluatko, että juniorisi saa varusteen vuoksi kipeää ja tämän vuoksi alkaa pelkäämään vastaavia tilanteita tai loukkaantuu? Uskon, että kukaan ei halua loukkaantua ja saada kipeää eikä edesauttaa sitä omalla toiminnallaan.

Olen valmentanut vuosia jääkiekkojunioreita eri ikäluokissa. Usein törmätään samoihin kompastuskiviin varusteiden kanssa.

Vaarallisimpia varustevirheitä kenttäpelaajalla on polvisuojat, housut, hartiasuojat ja KYPÄRÄ.

Jääkiekkoilijan polvisuojien valinnassa on erittäin tärkeää, että polven keskikohta osuu keskelle polvisuojan kuppia. Tämä yksistään minimoi polvisuojan pyörähdykset, sekä tuo turvaa polven alueelle. Remmien kiinnitys tulee olla sopivan tiukka, jotta suojat eivät pääse "hölskymään". Monesti jääkiekkosukan päälle asennetaan vielä varusteteippiä, joka pitää polvisuojaa paikallaan kontakteissa. Se onkin suotava lisämauste, jota suosittelen käyttämään.

Polvisuojan alaosa tulisi tulla riittävän alas, jotta luistimen läpän "iltin" saa sujautettua polvisuojan alle ja näin niputettua paketin kasaan paremmin. Mikäli suoja ei yllä tarpeeksi alas ja luisteluasennossa polvisuojan alaosan alle jää kiekon mentävä rako, voidaan saada tuhoisaa jälkeä kovan laukauksen osuessa siihen. Kiinnitä siis huomiota, että polvisuojat ovat riittävän kokoiset. Kiekko on pieni ja kova.

Jääkiekkoilijan housut ovat usein liian pienet. Tämä on monesti todella kauhistuttavaa katseltavaa, kun housujen alareuna loppuu hieman reiden keskivälin yli. Polvisuojan polvikupin ja housun alareunan väliin jää iso kaista vapaata tilaa, jonne kiekko voi iskeytyä.

Testaa omat tai juniorisi polvisuojasi näin. Pue polvisuojat ja housut päälle. Puodota itsesi luisteluasentoon, polvet koukkuun ja selkä suorassa katse eteenpäin. Mikäli havaitset, että housun ja polvisuojan väliin ja edes 2cm rako, housu on  pieni ja iskun tullessa siihen käy huonosti. Housun alareunan tulisi ylettyä hieman polvikupin yläreunan päälle.

Jääkiekkoilijan hartiasuojien tulee ylettyä pituussuunnassa housujen yläreunan tasalle, eikä jäädä vajaaksi. Hartiasuojan "hauisläppä" tulee myös yltää kyynärsuojan tasolle. Kyljet ja vatsan seutu on todella kivulias paikka saada isku. Hartiasuojissa on suuria eroja. Mikäli pelaat kilpakiekkoa sarjatasolla, huolehdi siitä että hartiasuojasi ovat oikean kokoiset ja että suojaavuusluokka on kunnossa. Suosittelemme kaikille kilpatason junioreille PRO-tason hartiasuojaa sekä mahdollista kompressoivaa aluspaitaa, jossa on lisäsuojat. Näin vältät pahimmat iskut ja pelaaminen on turvallisempaa. Harrastepelailussa pärjätään hieman vähemmälläkin suojalla, mutta on hyvä muistaa, että kiekko on yhtä kova harrastetasolla kuin ammattitasolla tai muissa junioreiden kilpasarjoissa.

Jääkiekkokypärään on syytä panostaa  tosissaan! Pelaajalla on yksi pää, eikä meiltäkään saa uutta,  jos aivovaurio sattuu omalle kohdalle! Kypärän tulee olla sopivan tiukka ja istuva, sen ei saa päästä hölskymään missään tilanteessa. Monesti junioreita näkee pelaavan kontaktikiekkoa (kilpakiekkoa) vanhan mallin kypärillä, joissa pehmusteet ovat kovettuneet, sekä kuoren rakenne osittain haljennut. Aivotärähdykset tulevat aina yllättäen ja sen ei tarvitse tulla kuin kerran pahasti ja pelit on siinä. Pahimmassa tapauksessa kaikki on sitten siinä. Hyvänä esimerkkinä jos kypärässäsi lukee JOFA, se on aivan liian vanha muuhun, kuin hupiluisteluun.

Säästä mieluummin hieman luistimissa, mailassa tai hanskoissa kun kypärässä, jos budjetti varusteiden hankintaan on määrätty. Käytetyt kypärät voivat olla suojaavia ja turvallisia, mutta ne on hyvä tarkistaa etukäteen hyvin huolellisesti. Kypärissä on parasta ennen sertifikaattitarra, jos sitä ei löydy tai se on vanha emme suosittele sitä kilpatasolle.

Jääkiekossa hammassuojat eivät ainoastaan suojaa hampaita. Ne minimoivat aivotärähdyksen riskin, kun osuma kohdistuu kontaktissa päähän (hampaat yhteen purtuna). Näitä suosittelemme myös pelaaville junioreille, vaikka pelaajalla olisikin käytössä ristikko.

Jääkiekkohanskoissa sormien tulee pysyä hanskan sisällä, joten rikkinäiset kämmenet ovat suuri vaara sormimurtumille. Hanskan tulee myös ylettyä yläpäästä ranteen ylitse, jolloin suoja on turvallinen. Huolehdi siitä, että pelihanskan yläreuna ja kyynärsuojan alareuna kohtaavat tai menevät ainakin lähelle toisiaan.

Jääkiekkoilijan kyynärsuojien on pysyttävä turvallisesti paikallaan, eikä hartiasuojan alareunan ja kyynärsuojan yläreunan väliin saa jäädä ylimääristä tilaa.

Muita tärkeäitä asioita on huolehtia nykyaikaisesta ja oikean kokoisesta kaulasuojasta (viiltosuojattu kaulasuoja). Pelkkä tuubihuivi ei riitä, jos pahin mahdollinen käy. Pahimmalla mahdollisella tarkoitan sitä, että luistin viiltää kontaktitilanteessa kaulaan, kun toinen pelaaja on kaatunut. Näitä on nähty jääkiekossa ja jokainen tapaus näistä on liikaa! Tästä onneksi kilpasarjoissa tuomarit pitävät huolen silmäilemällä pelaajien varusteita, mutta eivät hekään kaikkea pysty huomaamaan.

 

VANHEMMAT! Pallo on teillä, huolehdi että juniorisi varusteet ovat kunnossa. Se on sitä välittämistä!

Toivotan kaikille turvallisia hetkiä jääkiekon ja "pihalätkän" parissa sarjatasoista riippumatta.

Kirjoittajana Sportti Kornerin kauppias, valmentaja, kiekkojuniorin isä ja lajin innokas ystävä!

Tomi Pitkäkangas

 

    Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.

Uusimmat tuotteet
Uusi
Reebok Premier Series II INT-L Rintapanssari
Uusi
KOHO Ultimate JR-M Kyynärsuojat
9,90 €
Uusi
Bauer Supreme ONE.9 PRO Kilpi SR
Bauer Supreme ONE.9 PRO Kilpi SR
39,90 €
Uusi
SR Lisäpolvisuojat
9,90 €
Uusi
Reebok 18K SR-S Maalivahdin housut
39,90 €
Uusi
Montreal YTH-M
12,90 €
Uusi
CCM Tacks 3092 9
14,90 €
Uusi
Bauer Supreme s170 YTH-S
14,90 €
Uusi
Bauer S150 YTH-S Hartiasuojat
19,90 €
Uusi
Suomi leijonapaita JR (130-140cm)
24,90 €
Uusi
Tackla PRO 1500 JR-M
24,90 €
Uusi
Cooper HG200 3D-Flex (koko noin 12-13
19,90 €
Uusi
Bauer Reactor JR MV-Alasuojat
29,90 €
Uusi
Reebok 1k JR-L
14,90 €
Uusi
CCM Vector V06 SR-S Hartiasuojat
29,90 €