Sportti Kornerin tarina!


Kirjoittajana toimii Sportti Kornerin perustaja Tomi Pitkäkangas, aviomies, kolmen lapsen isä ja innokas jääkiekon ystävä!


Elettiin vuotta 2016, kun olin juuri lopettanut opintovapaani Atrialta ja opiskelin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Keväällä oli edessä paluu takaisin Atrialle (mutta vain hetkeksi). Olin ollut Atrialla lihanleikkaajana noin 10 vuotta. Vakituinen työ, hyvä palkka, säännölliset työajat ja varmuus lomista! Mikä sai minut ryhtymään täysin tuntemattomaan? Mikä sai hyppäämään syvään veteen, vaikka en tiennyt tulevasta yhtään mitään?


Ilmoitin yritykseni kaupparekisteriin 21.4.2016. Y-tunnuksen sain jo aiemmin maaliskuussa 2015.  Näiden päivien välillä reilu vuosi suunnittelua ja pohdiskelua siitä, mikä minusta tulee isona.


Keväällä 2016 aloin myymään lisäravinteita omasta autotallista käsin, mutta hyvin pian totesin, ettei sillä elä. Mitä tekisin, jotta saisin leivän pöytään? Lasten ja oman kiekkoharrastuksen myötä mietin samaan aikaan, mistä löytäisin halvalla uudet kiekkovarusteet juniorille. Vanhat lätkävarusteet oli jäämässä taas pieneksi ja omiakin täytyi uusia hieman. Siinä mietiskellessäni, kuin salama kirkkaalta taivaalta sain ajatuksen: Minä alan jääkiekkovarustekauppiaaksi! Ostan ja myyn käytettyjä jääkiekkovarusteita. Selailin nettiä ja annoin tarjouksia ihmisille, 2000 euron arvosta ostin varusteita sisään, putsailin ja fiksailin niitä. Tuotteet myyntiin, mutta mihin, muistan pohtineeni.


Löysin nopealla googlettelulla ilmaisen ja nopean verkkokauppapohjan. Tällä pohjalla sain kaupankäynnin alkuun. Verkkokauppa oli yksinkertainen, se toimi, mutta käytettävyys oli kaikkiaan todella huono. Ei mitään maksupainikkeita eikä kuljetusintegraatioita. Tällä oli mentävä, koska rahaa ei ollut sijoittaa muuhun. Hyvä kun pystyi elää, tosin köyhästi elettiin ja raha aiheutti haasteita myös perhe-elämään.. Yhden ihmisen palkalla ei viisihenkinen perhe pyöritä arkea, ainakaan kovin sujuvasti. Tällä ensimmäisellä verkkokaupalla taistelimme ja tuskailimme aina 2017 lokakuuhun saakka, jolloin oli pakko tehdä  muutoksia.


Omassa lähipiirissäni/suvustani mahtuu yhteen käteen ihmiset, jotka uskoivat minuun tällöin. Minä olin yksi niistä. Näin mahdollisuuden, mutta siihen on tehtävä työtä paljon. Monien ja taas monien epäonnistumisien kautta opin aina jotain uutta. Opin mitä ei voi tehdä, opin sen todella kantapään kautta.


Uuden verkkokaupan perustaminen oli melkoinen synnytystarina. Löysimme sopivan kaupan toimittajan lukuisten tarjousten seasta, mutta kauppa piti vielä tehdä itselle likimain alusta asti. Avaimet oli meidän käsissä. Tässä kohtaa vaimoni otti isoa roolia rakentaessa menestyvää verkkokauppaa. Hän teki kaupan valmiiksi iltaisin (lue öisin), oman työnsä ja lasten asioiden lisäksi. Kauppaa rakennettiin reilun kuukauden päivät ja tuntui lähes epätodelliselta, kun oli kaupan avaaminen käsillä. Tähän verkkokauppaan otettiin kaikki mahdolliset maksutavat sekä matkahuollon integraatio. 


Uusi verkkokauppa näki päivänvalon marraskuussa 2017 ja tästä päivästä myyntikäyrä lähti isolla kädellä nousuun. Seuraavana haasteena tuli tilojen ahtaus ja varaston valikoima esteeksi kasvulle. Omassa autotallissamme oli pienet tilat ja melko pieni varasto tavaraa. Enää ei millään pystynyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Uudet tilat oli ajatuksena mielessä, mutta tulopuoli mietitytti kovasti. Pärjätäänkö me jos kulut kasvaa? Kuin tilauksesta,  löytyi parin kilometrin päästä sopivat tilat ihan oikealle myymälälle. Tilat olivat huikeat 59m2 johon oli ympättävä kaikki! :D


 Kotona tallissa tein enää joitain korjaustöitä ja pesuja. Kaikki muu toiminta siirrettiin Ahonkyläntie 1 osoitteeseen helmikuussa 2018. Olihan se nyt komeaa, kun ikkunat teipattiin ja oli ihan oikea myymälä! Myynti kasvoi myymälässä kovasti, kun ihmiset uskalsivat tulla paremmin ostoksille. Onhan se autotallista käsin myyminen vähän amatöörimäistä ja pientä, mutta vaihtoehtoa ei ollut silloin.


Kesä 2018 koitti ja oli hiljaista myymälän puolella. Custom varusteiden myynti ja pelipaitojen painatus piti homman pystyssä. Erittäin isossa roolissa oli myös synteettisen jään myynti, se pelasti paljon! Silti myöskin vaadittiin uskoa ja toivoa, että yritys pysyy pystyssä. Moni epäili ja epäilee yhä, minä uskoin ja uskon yhä! Tästä tulee vielä komeeta sanoin itselleni. Minulla on visio tästä hommasta ja kuljen vakaasti omaa visiota kohti. Olen asettanut itselleni yrityksen suhteen suunnitelma A:n ja unohtanut suunnitelma B:n. Jos laaditaan varasuunnitelmia aina ei uskalleta painaa tarvittavan kovaa, jotta päästään suunnitelma A:han käsiksi. Mottoa jos kysytään vastaan että, "timantit syntyvät kovassa paineessa" pätee yrityselämässäkin.


2018-2019 sesonki alkaa ja myynnit nousee jälleen kovasti, tilat käyvät ahtaaksi saman tien ja kiikarissa isommat tilat. Riskejäkin taas pohditaan, kun kulut kasvaa huomattavasti. Uudet tilat löytyi niinkin kaukaa, kuin seinän takaa, jossa vapaana oli noin 180m2 liiketila. Muutimme tähän tilaan jo joulukuussa 2018. Tiesin jo silloin, että en tule kauaa tässä viihtymään, koska tilan vuokraaja oli konkurssipesä.


Uusien tilojen myötä kasvatimme jälleen myymälämyyntiä, mutta samassa sumussa verkkokaupan kehitys oli taka-alalla. Siihen onneksi tajusimme herätä ja alkaa myöskin kehittää sitä yhä enemmän. Verkkokauppa tukee myymälää ja myymälä tukee verkkokauppaa. Pelkästään toisen varassa työskentely olisi todella haastavaa.


Koska isommat tilat ja parempi sijainti olivat mielessä, pidimme silmät auki niiden suhteen. Se tiedettiin, että nyt on siirryttävä muualle kuin Ilmajoelle, koska suuri osa harrastajista pyörii Seinäjoen alueella. Löysimme uudet tilat 2019 huhtikuussa Seinäjoen Joupista, jälleen kuin vahingossa. 200m2 liiketila todella keskeiseltä paikalta. Tästä kättelimme saman tien ja ei muuta, kun suunnittelemaan uutta myymälää. Ikkunatarrojen valmistuttua homma tuntui kerrassaan mahtavalta. Marraskuussa 2019 aukeavaan Seinäjoen Ideaparkkiin on vain kivenheitto matkaa. Jännityksellä odotamme kun sesonki jälleen alkaa, kuinka paljon uusi liiketila tulee tuomaan uusia asiakkaita halvempien jääkiekkovarusteiden pariin.


Kaiken kaikkiaan tähän asti yrityksen eteen on tehty valtava määrä määrätietoista työtä, mutta vaikeinakaan hetkinä en ole lopettanut uskomasta tähän – mun omaan juttuuni.


Kiitän tässä kohtaa vaimoani, tuttaviani ja perhettäni jotka ovat minuun uskoneet sekä asiakkaitani ja yhteistyökumppaneita! Matka jatkuu...


 


Best Regards


Tomi Pitkäkangas / Sportti Kornerin kauppias


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.

Uusimmat tuotteet
Uusi
KOHO Ultimate JR-M Kyynärsuojat
9,90 €
Uusi
Montreal YTH-M
12,90 €
Uusi
Bauer Supreme s170 YTH-S
14,90 €
Uusi
Bauer S150 YTH-S Hartiasuojat
19,90 €
Uusi
Suomi leijonapaita JR (130-140cm)
24,90 €
Uusi
Reebok 1k JR-L
14,90 €